Hur ska vi ta hand om varandra

Förra veckan läste jag det där brevet till Kent Ekroth i DN. Och genast började delningen på facebook. Men jag kände redan när jag läste brevet att det var något som skavde, och det skavde ännu mer när människor i min feed spred det som viktig läsning. Ja, det är viktigt att våga ta debatten mot den rasism som kryper sig allt längre in i svensk politik och som är uppenbart närvarande i Sverigedemokraterna, men hela brevet gick på något vis ut på att skribenten hade gjort rätt för sig och därför hade rätt att vara i Sverige, medan Kent Ekroth bara betett sig illa. Borzoo Tavakolis är minsann välutbildad och betalar skatt och hans fru betalar skatt och de bidrar till det svenska samhället, de är inga "parasiter".
 
Att formulera sig på ett sådant sätt är att spela alla rasister i händerna, för vad han indirekt säger då är att det är på deras villkor han har rätt att vara här. Man ska bidra. 
 
Men de som inte kan det då? De som kommer hit på flykt från krig och omänskliga villkor UTAN att ha en utbildning eller möjlighet att skaffa sig en på länge på grund av t ex analfbetism eller trauma - får inte de vara här? 
 
Ann Heberlein har samma tankar. Läs hennes artikel här

Kommentera här: